Това заяви пред bTV  Лъчезар Богданов, главен икономист на института

...
Това заяви пред bTV  Лъчезар Богданов, главен икономист на института
Коментари Харесай

Какво ще стане с имотния пазар и кога ще се спука балонът?

Това съобщи пред bTV  Лъчезар Богданов, основен икономист на института за пазарна стопанска система.

 

Все по-малко жилища се строят у нас след пиковата 2022 година По-малко от половината семейства в страната пък имат опция за закупят жилище.

 

“Пазарът за парцели е обвързван с кредитната интензивност. Голяма част от купувачите си купуват парцел с дълготраен заем. Той е огромен и зависи от лихвените проценти. България е с най-ниските лихви в Европейски Съюз след Малта. Ако те се покачат, вноската се покачва и това не е нещо, което ви визира няколко месеца напред, а над 20 години напред, тъй като към този момент има и 35-годишни заеми “, уточни той.

 

Средната рента по ипотеките в еврозоната е към 4%, а Европейската централна банка също е повишила лихвите с четири и половина пункта за последната година и половина. У нас към момента не е последвало нищо, регистрира Богданов.

 

Той предвижда, че в някакъв миг ще има промяна, само че не се ангажира със период.

 

“Все в миналото България ще се приспособява към тази наклонност. Защо става толкоз постепенно? Най-малкото, тъй като българските спестители към момента не са се сетили, че вместо да си държат парите на нула % рентабилност в комерсиална банка, могат да си купят, да речем, немски, нидерландски, белгийски или пък даже български държавни скъпи бумаги с рентабилност от 3 до 4,5%, които са със сходно равнище на риск – непосредствен до нулата. Въпросът е до каква степен релативно консервативния български спестител ще търпи парите му в банка да носят нула. Когато това се промени, явно лихвите по депозитите ще стартират да нарастват, туй като ще има приключване на депозити от банките към други капиталови артикули. Банките ще стартират да оферират по-високи лихви по депозитите, което значи и повдигане на лихвите по заемите “, изясни икономистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР